Dacă ai job în țară nu înseamnă că ai și bani: angajații români sunt de râsul Europei
Se spune că oamenii care muncesc au și bani. Ei bine, zicala aceasta are un gram de adevăr, pentru că, în general, trebuie să muncești pentru a avea bani. Dar ce facem cu situațiile a milioane de români, care muncesc, dar nici măcar nu se pot întreține cu banii câștigați, de la o lună la alta?
Pentru mulți români, a munci nu echivalează cu a avea bani. Nici măcar nu vorbim despre asigurarea unui trai decent din cuantumul salariilor medii de la noi din țară.
Doar bulgarii sunt plătiți mai prost decât noi
O analiză recentă scoate la iveală trista realitate economică pe care o trăim, majoritatea, în propria noastră țară. Se pare că România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană la costul orei de muncă. La nivel regional, doar bulgarii sunt plătiți mai prost decât noi.
Vorbim despre un nivel de numai 8,5 euro pentru costul orei de muncă în țara noastră. Prin comparație, bulgarii, care ocupă ultimul loc în Europa, primesc numai 7 euro. La polul opus avem state puternice, precum Luxemburg, Belgia sau Danemarca, ce ocupă primele locuri în clasamentul celor mai generoase costuri pe ora de muncă din Europa.
Această statistică ne arată că românii care vor să câștige un ban în plus, luându-și un job suplimentar, de exemplu, part-time, n-au mari speranțe să iasă din sărăcie și neajunsuri. Desigur, la nivel național, lucrurile nu sunt omogene. Avem domenii de activitate foarte bine plătite, cum ar fi industria IT, dar și domenii foarte defavorizate, cum ar fi HoReCa – industria ospitalității. În cel din urmă caz, salariile ajung să fie și de 4-5 ori mai mici decât în cazul IT-iștilor.
O altă realitate tristă este că aproximativ 1,6 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie, în condițiile în care, în total, numărul angajaţilor din economia locală este de peste 5,55 milioane.